Poznaj nasze produkty

Wędliny i sery

Najlepszej jakości produkty, prosto z Włoch!
POZNAJ NASZE PRODUKTY

Wędliny

Prosciutto San Daniele & di Parma

Surowa, dojrzewająca szynka pochodząca z regionu EmiliaRomagna, wytwarzana z całych udźców wieprzowych najwyższej jakości. Podczas produkcji używa się wyłącznie soli morskiej. Szynka dojrzewa minimum rok (do 3 lat). Oryginalna szynka parmeńska jest opatrzona certyfikatem DOP. Jej wyjątkowy smak jest wypadkową tradycji, fachowej wiedzy i unikalnych warunków ekologicznych i środowiskowych regionu Parmy we Włoszech.

– Bez glutenu
– Bez laktozy

Prosciutto Crudo

To jeden z największych włoskich delikatesów, doceniany przez smakoszy na całym świecie. Produkowana jest z udźca świni, w różnych regionach Włoch i jest najważniejszą, długodojrzewającą włoską wędliną. Czas dojrzewania wynosi minimum 12 miesięcy. Doskonała do pizzy oraz na deskę wędlin.

– Bez glutenu
– Bez laktozy

Prosciutto Cotto

Szynka wytworzona z wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego, poddanego parzeniu parowemu. Produkt charakteryzuje się odpowiednim stopniem nawilżenia, przyjemnym aromatem i łagodnym smakiem. Jest najpopularniejszą szynką delikatesową we Włoszech, wykorzystywana do kanapek, pizzy i sałatek.

– Bez glutenu
– Bez laktozy

Salame Napoli

Tradycyjne włoskie salami z okolic Neapolu – z południowej części Włoch. Powstaje z mięsa i słoniny wieprzowej – mięso jest dość grubo zmielone, dzięki czemu produkt ma ciekawą strukturę. Idealny produkt na deskę wędlin.

– Bez glutenu
– Bez laktozy

Salame Spianata Piccante

Tradycyjny produkt wyrabiany metodami rzemieślniczymi. Mięso wieprzowe poddaje się grubemu mieleniu, dodaje się słoninę i ostrą papryczkę, przyprawia solą. Tak przygotowana masa umieszczana jest we flaku. Po tym, wędlina poddawana jest spłaszczaniu dla nadania charakterystycznego kształtu. Dojrzewa przez co najmniej 4 miesiące. Ostra w smaku, świetna na deskę wędlin i do pizzy.

– Bez glutenu
– Bez laktozy

Pancetta

Pancetta to rodzaj boczku, bez skórki, produkowana ze starannie wyselekcjonowanych surowców, rzemieślnicza obróbka. Otrzymuje się ją z części brzusznej wieprza, jest odpowiednio czyszczona, osuszana, przyprawiona i zwijana.

– Bez glutenu
– Bez laktozy

POZNAJ NASZE PRODUKTY

Sery

Scamorza

Scamorza to tradycyjny, kremowy, miękki, twarogowy ser śmietankowy. Jest gładki i lśniący, tradycyjnie produkowany w kształcie sakiewki. Ser jest produkowany z mleka krowiego. Wytwarza się go metodą pasta filata. Podawany z szynką, grzybami lub warzywami. Idealny ser do pieczywa, sałatek, zapiekania i grillowania

Provolone

PROVOLONE – ser z mleka krowiego z rodziny Pasta Filata (półmiękki, ciągliwy), dojrzewa od 2 do 3 miesięcy. Elastyczny, jednorodny miąższ otacza parafinowana skórka, atrakcyjna forma kuli wyjątkowo efektownie prezentuje się na desce serów i w ladzie chłodniczej.

castelli-termoformato-grana---w-1200

Grana Padano

Grana Padano produkowany jest zgodnie z wytycznymi konsorcjum la Tutela del Formaggio Grana Padano. Grana po włosku oznacza „ziarnisty”, co znajduje odzwierciedlenie w jego ziarnistej strukturze, a Padano to region, z którego pochodzi ser. Pod koniec procesu dojrzewania sera Grana Padano powstaje twarda, gruba skórka o słomkowym kolorze, chroni przed utratą aromatu, wilgoci. Ser posiada słodki smak, który w trakcie procesu dojrzewania jest wzbogacony o pikantną nutę i staje się bardziej kruchy. Produkowany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego, dojrzewa w ciągu około 12-48 miesięcy w piwnicy, w temperaturze 15-20°C. Ze względu na swoje wartości odżywcze i zawartość białka jest łatwo przyswajalny przez organizm, łatwo trawiony. Grana Padano bardzo dobrze się mrozi. W formie startej jest dodawany do makaronów, sałatek, sosów, zapiekanek i wielu innych dań nie tylko kuchni włoskiej.

Gorgonzola dolce

Charakterystyka: jeden z najstarszych serów z przerostem niebieskiej pleśni. Wyprodukowany z pasteryzowanego bądź niepasteryzowanego mleka krowiego, do którego dodaje się kultury pleśni. Około czterech tygodni od rozpoczęcia procesu dojrzewania nakłuwa się ser, aby umożliwić dalszy rozrost pleśni. Ser podpuszczkowy, dojrzewający, pleśniowy.

Smak – mleczny , przełamany pikantnością przerostów pleśni z penicyliny; Kolor: żółty z żyłkami niebiesko-zielonej pleśni; Aromat: orzechowy.
Pochodzenie: regiony Piedmont ,Lombardy, Gorgonzola.
Wytwarzanie: z pełnotłustego mleka krowiego. Potrzeba około 3-6 miesięcy , aby osiągnąć pełną dojrzałość sera.

Zastosowanie: doskonały do sałatek, dipów, jako przekąska. Tarty stanowi świetnie wzbogacenie dań mięsnych, z makaronem, dobrze się komponuje z rybami, owocami.

pecorino-romano-termoformato---w-1200

Pecorino Romano

Pecorino Romano to aromatyczny ser owczy, dojrzewający, twardy, lekko pikantny. Ostry w smaku (ostrość się nasila w miarę wydłużenia okresu dojrzewania sera), bardzo słony, z charakterystycznym dymnym aromatem. Ma gładką skórkę, która jest nasycana oliwą z oliwek podczas dojrzewania. Okres dojrzewania trwa około 8 miesięcy. W formie tartej jest świetnym dodatkiem makaronów, zapiekanek, wzbogacając smak dań.

Mozzarella Fior di latte

Charakterystyka: świeży, średnio miękki ser solankowy Mozzarella zawiera średnio 403 mg wapnia na 100g produktu. Wytwarzanie: Mozzarella jest produkowana z krowiego lub bawolego mleka, pasteryzowanego bądź nie. Powstaje w procesie ugniatania i rozciągania masy serowej w gorącej wodzie lub serwatce. Zastosowanie: głównie spożywana jako przekąska. Używana do przyrządzania sałatek, różnych dań kuchni włoskiej np. lasagnii, pizzy, z warzywami.

Mozzarella di Bufala

Mozzarella di Bufala to świeży, miękki, o średnio elastycznej strukturze ser z rodziny serów „pasta filata”. Ma łagodny, mleczny i świeży smak o delikatnej kwaskowej nucie. Mozzarella produkowana z mleka bawolego ma większą zawartość wapnia i białka niż produkowana z mleka krowiego oraz jest uboższa w cholesterol. Mozzarella di Bufala jest wytwarzana według restrykcyjnych regulacji w określonych rejonach. Bufala pochodząca z rejonów Campanii odznacza się znakiem handlowym „Mozzarella di Bufala Campana” oraz statusem DOC. Mozzarella di Bufala najlepiej smakuje podawana z pomidorami i bazylią, z dodatkiem oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Jest używana do przyrządzania sałatek, past/makaronów, calzone, lasagne i dań z warzyw.

Burrata

Burrata, czyli „maślany” w języku włoskim, to świeży ser wyprodukowany z połączenia sera mozzarella i śmietanki. Zewnętrzna cienka powłoka jest twarogiem typu pasta filata z krowiego lub/i bawolego mleka, a wnętrze zawiera miękką, klejącą, ciągnącą się mieszaninę twarożku i świeżej śmietany. Ser pochodzi z regionu Apulii we Włoszech, znanego z hodowli owiec i rolnictwa. Sakiewka, którą tworzy Burrata tradycyjnie była przewiązana liśćmi asfodelu, obecnie jest przewiązana zieloną wstążka, która nawiązuje do tradycji. Zielony kolor liści asfodelu był wskaźnikiem świeżości sera. Po rozcięciu Burraty, wypływa jej kremowe wnętrze. Krem ma bogaty, maślany smak. Burrata jest zwykle podawana świeża o temperaturze pokojowej. Dobrze komponuje się do sałatek, chrupkiego chleba i Prosciutto, świeżych pomidorów z oliwą z oliwek i spaghetti.

Dowiedz się

Dlaczego ludzie nas wybierają?

Pizza jest dla nas bezwarunkową miłością

Wyjątkowe Menu

Lubisz łagodne, czy pikantne? U nas każdy znajdzie coś dla siebie.

Najlepsze Składniki

99% składników, których używamy w Benvenuti Amici sprowadzamy bezpośrednio z Włoch!

Doświadczeni Pizzaiolo

Dla nas praca to przyjemność a każda pizza jest jak dzieło sztuki.

ODWIEDŹ NAS

Godziny otwarcia

Możesz zamówić online lub przyjść do nas by poczuć włoski klimat.

Poniedziałek --- Niedziela
12 : 00
22 : 30
LOKAL OTWARTY JEST
DLA GOŚCI DO GODZINY 22:00

Table Reservation